Circles around Sedgwick (2 – recovered) – a canal of our own

(Above: our garden, larger than most in the village because its right half was the bed of the Preston-Kendal canal. The large stones forming the boundary between the two were part of the old wharf)

Continued from Part One…

(Note: republished from my Mac laptop as the latest version of WP on the iPhone 11 Pro has crashed itself, repeatedly, and appears to have taken the original post with it… I’ve had to recreate this from a (mercifully) still open window that allowed a cut and past of the whole thing… Apologies to those whose links arrived at nothing!)

We have a somewhat unique connection to the history of our tiny village of Sedgwick, near Kendal and on the edge of the English Lake District. The village of only 350 residents has neither shop, nor pub nor church. But its location, four miles south of Kendal is an ideal basis for Lakeland life and also gives easy access to the M6 motorway – a mere fifteen minutes away.

The village has no shop, no pub, no church and about 350 residents. But it’s a gently attractive place to live…

Our home is one of the few properties which still bear the imprint of the old canal which ran from Preston to Kendal in the early years of the 19th century. Our neighbour, Richard – who has lived here all his life – remembers being allowed to stand on the deck of the maintenance barge as the water was finally drained from this stretch of the canal in 1958. The maintenance boat is buried on our side of the property, some ten feet below the lawn (see photo above) that now abuts the large stones that were the original wharf – the ‘dock’ – for Sedgwick’s interaction with the canal… and the canal, or rather, the reason the canal came here, is what created Sedgwick.

In the sixty years from 1770 to 1830 canals were the height of innovation. They helped fuel the industrial revolution. Each one required an act of parliament for its creation. They, plus the long barges that floated on them, were very important forms of transport, known as ‘navigations’, which gave the name ‘navvies’ to the labourers who dug them out by hand from Britain’s rugged landscapes.

Their reign was brief. Britain’s growing network of railways meant that the slow transport by inland boat was made obsolete within thirty years of the canal’s height of success.

Sedgwick has few claims to fame. One is the former canal; but a far more important reason is how and why the canal ever ran through this tiny place at all…

Let’s tell it as a bit of a mystery – by way of a walking tour and easy reading.

(Above: from the top lawn the extent of the old canal is apparent. As the stones indicate, it was wider here to provide a docking wharf and a turning point for the larger boats returning to Lancaster or Preston (and on to the sea))

We have a large garden. It’s taken us ten years to transform it from the run-down wilderness we inherited when we decided to blow most of our savings designing and having built a home on the edge of the Lake District.

(Above: How the old canal bed looked when we bought it!)

At the end of garden, on the south side, is a stone outbuilding known locally as the ‘Saltpetre’. It’s quite well known in the village and forms a key part of the industrial history of the place. A sign on the canal path about a hundred metres away describes it. It was built in 1830!

(Above: ‘The Saltpetre’ is a large stone outbuilding at the south end of our garden. As its name implies, it played an important role in Sedgwick’s link with the manufacture of gunpowder – its only industry!)

Historic gunpowder (also known as ‘black powder’ to distinguish it from modern smokeless powder) is the earliest known means of creating a chemical explosion. We associate gunpowder with war and aggression, but far more of it is used in mining, quarrying and other peaceful endeavours. The canals, themselves, were created by the use of gunpowder to blast away rocks that would have prevented the straight lines necessary to create the economic route.

Gunpowder was made from a mixture of sulphur, charcoal and potassium nitrate. The latter was known as saltpetre – pronounced ‘salt-peter’. The sulphur and charcoal are fuels for the core ‘burning’ reaction, while the saltpetre injects a literally explosive reaction of rapidly expanding oxygen, catalysing the ordinary burning into something entirely different…

No saltpetre, no bang…

Saltpetre is known, historically, as the ‘white mother of gunpowder’. We will explore its relationship to Sedgwick and the strange naming of our outbuilding in the next post.

(Above: The side view of the Saltpetre, with the steep slope down to what would have been the canal bed)

The interior of our Saltpetre building is still floored in the original limestone ‘cobbles’ once used throughout Cumbria.

(Above: Limestone ‘cobbles’ form the floor of the ‘Saltpetre’)

For now, let’s climb out of the old canal bed, through the gate and up onto the original canal path – still in use as a footpath and right of way. The immediate area is heavy with trees which follow the steep bank down to the adjoining farmland.

About a hundred metres along the canal path we get to the old bridge that is the centre of Sedgwick. The bridge is an aqueduct – designed to carry water over a roadway. Its strength is demonstrated by the fact that it’s still here, and still carries the bed of the long-drained canal through the centre of the village. A special national authority still exists to protect and maintain such structures.

(Above: the steep and irregular stone steps lead down to crossroads which marks the centre of Sedgwick)

The bridge is of the ‘skewed’ type. This allowed the existing track or roadway to operate directly beneath the ‘bending’ stone bridge. Without this design, the road would have needed alteration to become a ‘z’ shape.

(Above: Sedgwick’s Skewed bridge allowed the road to pass directly beneath the aquaduct)

The other side of the skewed bridge allows descent via a pedestrian slope. The village hall is directly ahead at the base of this pedestrian slope.

From here, continuing on the canal path, we walk southwards for a few hundred metres until we come to the edge of the village.

(Above: The old canal path is intact, and provides the basis for many local walks)

Eventually, after another five minutes’ walking, we come to one of our most iconic and mysterious structures: a ‘bridge to nowhere’ that crosses a canal that is no longer there. In this view you can see what happened to the canal along most of its length; it was sold off and filled in to create agricultural fields – as it was with the piece that is now our garden.

(Above: one of the many ‘bridges to nowhere’ as we call them!)

At this point, we can look down the slope to see a very different face of Sedgwick. There, set in its own grounds, is the largest building for miles around. Its present name is Sedgwick House, but originally it was named Wakefield House. ‘Wakefield’ was the family name of a man whose industry was to transform the landscape of Sedgwick; and connect it with the beating heart of the rest of industrial Britain.

(Above: Sedgwick House… but it didn’t start off that way)

(To be continued… )

©Stephen Tanham 2020

Stephen Tanham is a Director of the Silent Eye School of Consciousness, a not-for-profit teaching school of modern mysticism that helps people find a personal path to a deeper place within their internal and external lives.

The Silent Eye provides home-based, practical courses which are low-cost and personally supervised. The course materials and corresponding supervision are provided month by month without further commitment.

Steve’s personal blog, Sun in Gemini, is at stevetanham.wordpress.com.

6 Replies to “Circles around Sedgwick (2 – recovered) – a canal of our own”

    1. It is a fascinating place, Jaye. Full of old history and beautiful landscapes. Somewhere we always dreamt of retiring to, and it happened… Mind you, it took us several years to re-do the old house and garden, as you can see! Pity that the village has no pub. 😎

      Like

    1. The local walks are lovely and plentiful, Michael. We are very lucky to have them in the current situation. The garden has been a challenge, but we’re finally winning! Steve

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.